کره شمالی رآکتور تولید پلوتونیوم خود را وارد مرحله عملیاتی کرده است

تحلیلگران آمریکایی روز چهارشنبه اعلام کردند کره شمالی ظاهرا رئاکتوری را وارد مرحله عملیاتی کرده است که قادر به تولید پلوتونیوم است ، اقدامی که می تواند خطر تقویت ذخایر تسلیحات هسته ای این کشور را درپی داشته باشد.

به نقل از خبرگزاری فرانسه ، موسسه آمریکا - کره دانشگاه جان هاپکینز اعلام کرد تصاویر ماهواره ای که 31 اوت به دست آمده است دود سفید رنگی را نشان می دهد که از ساختمانی در نزدیکی رئاکتور پنج مگاواتی تولید پلوتونیوم در نزدیکی مجتمع هسته ای یونگ بیون کره شمالی خارج می شود.
نیک هانسن و جفری لویس از محققان موسسه آمریکا - کره دانشگاه جان هاپکینز در گزارشی که در وبلاگ این مرکز منتشر شده است نوشتند این تصاویر ماهواره ای نشان می دهد کره شمالی ظاهرا این رئاکتور را وارد مرحله عملیاتی کرده است.
در این گزارش آمده است کره شمالی با استفاده از این رئاکتور قادر خواهد بود سالانه شش کیلوگرم پلوتونیوم تولید کند و این مسئله به پیونگ یانگ امکان خواهد داد ذخایر تسلیحات هسته ای خود را به آرامی افزایش دهد.
کره شمالی ماه آوریل اعلام کرد با هدف تقویت نیروی مسلح هسته ای خود چه به لحاظ کیفی و چه به لحاظ کمیت ، همه تاسیسات خود را در مجتمع هسته ای یونگ بیون مجددا راه اندازی خواهد کرد.
این تعهد کره شمالی در بحبوحه تنش های بین المللی برسر اقدامات تحریک آمیز پیونگ یانگ مطرح شد. کره شمالی ماه فوریه سومین آزمایش هسته ای خود را انجام داد و تهدید کرد به آمریکا حمله خواهد کرد.
از آن زمان تاکنون تنش ها تا حدودی کاهش یافته است اما آمریکا همچنان درمورد ازسرگیری مذاکرات با کره شمالی بدون وجود مدرکی معتبر دال بر تمایل رژیم کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به دست کشیدن از برنامه هسته ای خود تردید دارد.
کره شمالی ژوئیه سال 2007 براساس موافقتنامه کمک در برابر خلع سلاح که در مذاکرات شش جانبه به دست آمد ، رئاکتور یونگ بیون را تعطیل کرد و بطور علنی برج خنک کننده این رئاکتور را از کار انداخت تا نشان دهد به تعهدات خود پایبند است.
این رئاکتور تنها راه تولید پلوتونیوم در کره شمالی بود که برای دو آزمایش هسته ای سال 2006 و 2009 خود از آن استفاده کرد.
کارشناسان و دولت های خارجی در حال حاضر قادر به تایید این مسئله نیستند که آیا کره شمالی در آزمایش هسته ای ماه فوریه خود نیز پلوتونیوم استفاده کرده است یا خیر. اما به نظر می رسد رژیم کره شمالی در تلاش برای تولید اورانیوم غنی شده به عنوان دومین راه ساخت بمب هسته ای است.
موسسه علوم و امنیت بین المللی که یک موسسه تحقیقاتی دیگر در آمریکاست و تحولات مربوط به کره شمالی را به دقت زیر نظر دارد پس از بررسی دودی که از مجتمع هسته ای یونگ بیون خارج می شود به نتیجه ای مشابه دست یافت و اعلام کرد ازسرگیری فعالیت در یونگ بیون مانعی برسر راه یک تلاش دیپلماتیک جدید نیست زیرا کره شمالی دو تا سه سال زمان نیاز دارد تا بتواند تولید پلوتونیوم را در این مجتمع بطور کامل ازسر بگیرد.
دیوید آلبرایت و رابرت آواگیان از تحلیلگران موسسه علوم و امنیت بین المللی گفتند برای مذاکره با کره شمالی به منظور تعطیل کردن این رئاکتور پیش از آنکه پیونگ یانگ بتواند پلوتونیوم تولید جدید خود را در تسلیحات هسته ای به کار گیرد ، فرصت وجود دارد.
کره شمالی سال 2010 فاش کرد درحال توسعه برنامه ای برای غنی سازی اورانیوم با استفاده از سانتریفوژهاست.
غنی سازی اورانیوم دومین راه برای کره شمالی است تا بتواند علاوه بر برنامه پلوتونیوم خود ، ازطریق آن به ماده شکافت پذیر مورد نیاز برای ساخت بمب اتم دست یابد .
ناظران می گویند کره شمالی در دو آزمایش هسته ای قبلی خود از پلوتونیوم استفاده کرده بود و ممکن است در سومین آزمایش هسته ای خود که ماه فوریه انجام شد از اورانیوم غنی شده با غنای بالا برای تولید ماده شکافت پذیر یک بمب هسته ای استفاده کرده باشد.
سال 2010 پس از آنکه کره شمالی از وجود تاسیسات غنی سازی اورانیوم در این کشور خبر داد ، نگرانی ها درمورد توانایی هسته ای پیونگ یانگ افزایش یافت .
کره شمالی به علت برنامه تسلیحات هسته ای خود با تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد ، آمریکا ، اتحادیه اروپا و دیگر کشورها روبرو است .

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.