اخیراً به دنبال بالا گرفتن جنجالها در جریان بررسی طرح قانون ثبت احوال نفوس در پارلمان، یک تحلیلگر در تلویزیون ژوندون در مورد اقوام غیرپشتون سخنانی به زبان آورد که واکنشهای زیادی را برانگیخت.
آثار حکیمی از برگزارکنندگان راهپیمایی روز شنبه (۱۶ قوس/آذر) به بیبیسی گفت که این راهپیمایی در واکنش به آنچه که او طرح "تبعیض علیه اقوام افغانستان" در رسانهها خواند، برگزار شده است.
و ی در ادامه افزود: ما این جا آمدهایم که با تبعیض مبارزه کنیم و از دولت افغانستان بخواهیم که جلو چنین برنامههایی را که عمدتاً برخی حلقات در درون حکومت حمایتشان میکنند، بگیرد.
آقای حکیمی گفت که این راهپیمایی از سوی نهادی موسوم به "انجمن خراسانیان" به راه انداخته شده که او خود ریاست آن را به عهده دارد.
به گفته او، معترضان از میدان "دهمزنگ" تا مقابل مقر پارلمان راهپیمایی میکنند و در پایان راهپیمایی اعتراض خود را نسبت به حذف هویت قومی از شناسنامه ملی در طرح قانون ثبت احوال نفوس هم اعلام خواهند کرد.
در هفتههای اخیر بحث بر سر این که هویت قومی شهروندان کشور در شناسنامه ملی ذکر شود یا تنها هویت ملی به صورت "افغان" آورده شود، میان نمایندگان پارلمان بحثهای داغی به راه انداخت.
دست کم در یک مورد مذاکرات مجلس سنا در پی طرح این موضوع متشنج شد و شماری از سناتوران خشمگین تا جایگاه ریاست مجلس پیش رفتند و با محمدعلم ایزدیار، نائیب رئیس مجلس که ریاست جلسه را به عهده داشت، مشاهره کردند.
آثار حکیمی گفت: خواست ما این است که در شناسنامه هر شهروند هویت قومی ـ تاجیک، هزاره، پشتون، ازبک ـ ذکر شود و ما مخالف تعمیم هویت افغان به شهروندان افغانستان هستیم. به این دلیل که هویت افغان متعلق به قوم عزیز پشتون است و هویت دیگر شهروندان را بازتاب نمیدهد.
پیش از این حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان هم بدون این که به صورت مشخصی از رسانه خاصی نام ببرد، دامن زدن به اختلافهای قومی در رسانهها را نکوهش کرده و گفته بود که برخی از رسانهها "عمدا کوشش دارند که وحدت ملی ما را تخریب کنند، قوم و قومبازی، زبان و زبانبازی راه اندازند."
بحث قومیت در پی جنجالها در پارلمان و به ویژه پخش برنامه تلویزیون ژوندون، در شبکههای اجتماعی هم به صورت گستردهای بازتاب یافته است.
تلویزیون خصوصی ژوندون اخیرا میزگردی با موضوع ذکر هویت قومی در شناسنامه برگزار کرد و یکی از مهمانان این برنامه اظهاراتی داشت که توهین علیه اقوام غیر پشتون در افغانستان تلقی شد.
به نقل از بی بی سی، هرچند تحلیلگری که در برنامه این تلویزیون سخن میگفت، بعداً عذرخواهی کرد، اما بسیاری از کاربران فیس بوک اظهارات او را محکوم کردهاند.