مهمترین تحولات افغانستان در چند روز اخیر

حقوق ۱۰۰ هزار دلاری آمریکا به سیدجواد طیب / سفر غیر منتظره دیوید کامرون به افغانستان / آموزش نظامی شماری از نیروهای ویژه نظامی افغانستان، توسط هند / معدن جادویی لیتیوم در افغانستان / سفر سیاسی وزیر قطری به هرات

حقوق ۱۰۰ هزار دلاری آمریکا به سیدجواد طیب
این پرداخت ها در زمانی صورت گرفته که آقای جواد درحساس ترین دفتر یعنی دفترریاست جمهوری کار می کرد و برهمه امور اشراف داشت. یک روزنامه آمریکایی با استناد به اسنادی افشا کرد دولت آمریکا بیش از ۱۰۰ هزار دلار به یک مقام بلندپایه و غرب گرا در افغانستان حقوق داده است. روزنامه "دیلی‌بیست" افشا کرده طبق اسنادی که این روزنامه به آنها دست پیدا کرده، جناب سیدجواد طیب سالانه بیش از 100 هزار دلار از دولت آمریکا حقوق می‌گرفته است. مطابق اسناد دیلی‌بیست آقای «سید جواد» در سالهای 2002 تا 2003 که سخنگوی دولت، رییس ستاد کارکنان و مشاور رییس جمهور در مسایل سیاست خارجی بوده از دو پیمانکار دولت آمریکا حقوق دریافت می کرده است.
روزنامه آمریکایی دیلی‌بیست می‌نویسد: «حقوق پرداخت شده به سید جواد بخشی از برنامه دولت آمریکا برای پرداخت مستقیم حقوق‌های بالا به مقامات افغانی تحصیل‌کرده در غرب بوده که در بازسازی مجدد دولت در خلال جنگ داخلی و اشغال خارجی کمک کردند.»
طبق نوشته این روزنامه برخی از مقامات فعلی و مقامات سابق آمریکایی گفته‌اند این اقدام در ماهها و سالهای اولیه بازسازی افغانستان برای جذب نخبگان غرب‌گرا ضروری بوده است. سندی که دیلی‌بیست مشاهده کرده و ایمیلی که برای این مقام دولت افغانستان ارسال شده، نشان می دهد که وی با در نظر گرفتن مزایای مسکن، خوراک و بیمه سلامت سالانه بیش از 100 هزار دلار از دولت آمریکا دریافت کرده است.
سفر غیر منتظره دیوید کامرون به افغانستان
بر اساس گزارش رسانه های افغانستان، دیوید کامرون نخست وزیر  انگلیس روز سه شنبه (26/9/92)، در سفری از پیش اعلام نشده وارد افغانستان شده و در محل کمپ بستاین در استان هلمند، با نیروهای این کشور دیدار و گفتگو نموده است.
دیوید کامرون در جمع نیروهای نظامی انگلیسی مستقر در افغانستان گفته است که هیچ نیروی انگلیسی تا پایان سال ۲۰۱۴ ماموریت نظامی در افغانستان نخواهد داشت و آن تعداد از نیروهایی که در افغانستان باقی خواهند ماند، در بخش آموزش و مشاوره نیروهای امنیتی افغان، فعالیت خواهند کرد. وی همچنین گفته است که ماموریت نیروهای این کشور در افغانستان با موفقیت انجام شده و اکنون زمان بازگشت آنها به کشورشان است. کامرون ادامه داده است که اکنون حداقل امنیت لازم در افعانستان برقرار شده و نیروهای انگلیسی می توانند با سربلندی به کشور خود باز گردند. وی در عین حال تأکید کرد که انگلیس با وجود خروج نیروهایش از افغانستان، همچنان خود را متعهد به کمک به این کشور می داند. نخست وزیر انگلیس همچنین ضمن اشاره به اهمیت امضاء قرارداد امنیتی میان امریکا و افغانستان، گفته است که امضاء این قرارداد آشکارا به نفع افغانستان است. این به نفع امریکا و ناتو نیز است و من مطمئن هستم که پس از برخی گفتگوها، توافقنامه امضاء خواهد شد.
قابل یادآوری است که شمار نیروهای انگلیسی مستقر در افغانستان، تا پایان سال 2012 به 9 هزار سرباز کاهش یافته و هم اکنون ۵۲۰۰ نیروی انگلیسی در افغانستان حضور دارند. همچنین نیروهای انگلیسی مستقر در افغانستان، طی یک سال گذشته 125 پایگاه خود را در افغانستان تعطیل نموده و در حال حاضر تنها در پایگاه "بس شن"، و چهار پایگاه دیگر در هلمند حضور دارند.
لازم به ذکر است که مایکل اوون، بازیکن سابق تیم ملی فوتبال انگلیس نیز در این سفر دیوید کامرون را همراهی کرده است. در این ارتباط رسانه های افغانستان اعلام کرده اند که کامرون و اوون در دیداری که از افغانستان داشته اند، اعلام کرده اند که قرار است سال آینده به مناسبت خروج نظامیان انگلیسی از خاک افغانستان، تیم های ملی فوتبال افغانستان و انگلیس دیداری را با عنوان مسابقه صلح در ورزشگاه ویمبلی شهر لندن برگزار کنند.
این در حالی است که رسانه های افغانستان هیچ خبری را در مورد ملاقات و رایزنی های احتمالی نخست وزیر انگلیس با مقامات افغانستان، منتشر نکرده اند.
آموزش نظامی شماری از نیروهای ویژه نظامی افغانستان، توسط هند
تنها چند روز پس از پایان سفر چهار روزه حامد کرزی از هند، رسانه های این کشور اعلام کردند که یک گروه 60 نفری از نیروهای کماندو افغان از اوایل ماه جاری، در مانور نظامی مشترک میان دو کشور افغانستان و هند، در کمپ تیپ دهم نیروهای ویژه ارتش هند در دشت تار در منطقه "jodhpur" ایالت راجستان، تمرینات آموزشی مشترک خود را آغاز کرده اند.
اس.دی.گوسوامی سخنگوی نظامی هند در این باره گفته است که بخشی از این تمرین آموزشی مشترک که درحال برگزاری است، با هدف ارتقاء روابط نظامی میان هند و افغانستان دنبال می شود. وی می افزاید که تمرکز این آموزش ها که در روز ۲۹ دسامبر (۸ دی ماه) به پایان می رسد، بر مقابله با شورش و عملیات های مبارزه با تروریسم و نیز کاهش تلفات غیرنظامی و ویرانی های ناخواسته می باشد. بر اساس اعلام مسئولان هندی، در این آموزش ها تلاش شده است تا مکان عملیات آموزشی شبیه مکان عملیات واقعی باشد.
این خبر در حالی منتشر شده است که افغانستان پیش از این، از هند خواستار دریافت تجهیزات نظامی شامل هلیکوپتر، تانک و توپخانه، و همچنین همکاری گسترده این کشور در بخش آموزش نیروهای افغانستان شده بود. هرچند گزارش‌ها حاکی از آن است که هند فهرست خواسته های افغانستان برای کمک نظامی را برآورده نکرده است تا باعث تحریک پاکستان نشود، اما در بخش آموزش های نظامی، هند نقش پررنگی را در افغانستان داشته است و پیش از این افسران نظامی افغانستان، در دوره های آموزشی مختلفی در هند شرکت کرده‌اند. اما این نخستین بار است که خبر انجام تمرینات مشترک نیروهای ویژه‌ افغانستان با کماندو های هندی منتشر می شود.
همچنین در خبرگزاری های مختلف آمده است که انتشار چنین خبرهایی، نشان دهنده‌ گسترش همکاری های نظامی هند و افغانستان در آستانه‌ خروج نیروهای بین‌المللی در سال 2014 از این کشور می باشد و خبر از نقش پررنگ هند در بخش آموزش نیروهای نظامی افغانستان می دهد.
ذکر این نکته نیز ضروری به نظر می رسد که همزمان با انتشار این خبر، رسانه های افغانستان در تاریخ 28/9/92 ، به نقل از سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه، خبری را منتشر نمودند مبنی بر اینکه روسیه قصد دارد تا مرکزی را جهت آموزش نیروهای افغانستان برای خنثی سازی بمب، افتتاح نماید. در این ارتباط سرگئی شویگو گفته است که کشورش در افغانستان یک مرکز آموزشی خنثی سازی مین، برای آموزش نظامیان افغانستانی ایجاد خواهد کرد. اما وی در مورد اینکه چه تعداد از نیروهای افغانستان در این مرکز آموزش خواهند دید، جزئیات بیشتری را اعلام نکرده است.
معدن جادویی لیتیوم در افغانستان
رادیو "WDR" آلمان، چند روزگذشته در یک بخش بسیار کوتاه خبری خبر کشف معدن "لیتیوم" در افغانستان را به گونه ای متفاوت از تمام رادیوهای فارسی زبان و خبرگزاری های جهان اعلام داشت. این رادیو گفت: ارتش امریکا یک معدن بزرگ " لیتیوم" در افغانستان کشف کرده است. نه تنها از لیتیوم برای سیستم های کامپیوتری دقیق ترین استفاده ها می شود، بلکه کاربرد این فلز در سلاح های جنگی، تحول بزرگی را در حد یک چرخش عظیم در سلاح های جنگی بوجود خواهد آورد.تاکنون تنها معدن لیتیوم در کشور بولیوی بود. از لیتیوم برای ساختن تلفن های همراه، لب تاپ و اتومبیل های برقی که به تازگی تولید آنها شروع شده استفاده می شود و همچنین برای تولید یکی از نادرترین داروها برای بیماری های عصبی از آن استفاده می شود. این بخش خبری دیگر تکرار نشد و هیچ خبرگزاری در جهان چنین شفاف در باره سه نکته یاد شده دربالا خبر نداد: 1-کاربرد در سیستم کامپیوتری،2- کاربرد در تولید سلاح نظامی 3- کشف آن توسط ارتش امریکا.
نکته سوم، یعنی تصاحب نظامی این معدن و اعلام این کشف توسط یک ژنرال امریکایی، که خبرگزاری ها، ارزش آن را بالغ بر یک هزار میلیارد دلار برآورد کرده اند. البته رادیوی مذکور در پایان خبر کوتاه خود اضافه نیز کرد که اگر بخش اندکی از درآمد ناشی از این معدن صرف امور افغانستان شود، این کشور به یکی از پیشرفته ترین کشورهای منطقه تبدیل خواهد شد.
بدین ترتیب و با این گزارش، آن اعتراف غافلگیر کننده سه هفته پیش رئیس جمهور آلمان اعتباری تاریخی پیدا می کند. وی پس از بازدید از نیروهای نظامی آلمان در افغانستان، در یک مصاحبه با بحث های جاری میان فراکسیون های پارلمانی آلمان و مطبوعات این کشور که نسبت به حضور ارتش آلمان در افغانستان انتقاد می کنند، گفت: منافع اقتصادی آلمان ایجاب می کند که ارتش این کشور در افغانستان حضور داشته باشد. این جمله، با تمام گفته ها و نوشته های تبلیغاتی که حضور نظامی آلمان و امریکا و ناتو در افغانستان را برای مقابله با تروریسم و طالبان و القاعده توجیه می کنند، مغایرت داشت و پرده از ماهیت واقعی ماجرای اشغال نظامی افغانستان برداشت. بدنبال همین اظهار نظر، فشار محافل قدرت در آلمان به رئیس جمهور این کشور چنان شدید بود که او ناچار شد از سمت خود استعفا بدهد. حادثه ای که در آلمان بی نظیر بود.
خبرگزاری های جهان کشف نظامی معدن "لیتیوم" در افغانستان را در کنار دیگر معادن افغانستان اعلام کردند. از جمله مس، آهن، طلا و لاجورد و ارزش مجموعه آنها را تا یک هزار میلیارد دلار برآورد کردند. شواهد نشان می دهد که پس از فروپاشی اتحاد شوروی، نتایج تحقیقات زمین شناسی این کشور در طول حضور ارتش سرخ در افغانستان، بدست امریکائی ها افتاده و از جمله دلایل اشغال شتابزده افغانستان که ماجراجویی های حکومت طالبان در افغانستان، زمینه توجیه افکار عمومی جهان را برای آن فراهم ساخت، پس از بررسی این تحقیقات و اسناد صورت گرفت.
هنوز در باره "گاز" افغانستان امریکا مهر سکوت را نشکسته است و این در حالی است که از زمان حضور ارتش سرخ در افغانستان رسما اعلام شده بود که در شمال این کشور ذخایر عظیم گاز وجود دارد. بخشی از گاز افغانستان در همان دوران استخراج شده و با لوله کشی گاز تا کابل پایتخت افغانستان رسانده شده بود. اعلام اخبار مربوط به کشف معدن "لیتیوم" توسط ارتش امریکا و همچنین دیگر معادن در افغانستان کاملا آشکار ساخت که بحث های مربوط به هزینه به اصطلاح کمرشکن حضور ارتش امریکا و ناتو در افغانستان و همچنین بحث های مربوط به فشار افکار عمومی امریکا و کشورهای اروپائی بدلیل کشته شدن سربازان امریکا و ناتو در این کشور، تا حدی از واقعیت و ماهیت آنچه در افغانستان روی داده و می دهد، فاصله دارد.
سفر سیاسی وزیر قطری به هرات
تفسیر سفر شیخ احمد بن جاسم به هرات، یعنی چک سفید به استاد سیاف در انتخابات
شیخ احمد بن جاسم، وزیر تجارت قطر به دعوت محمد اسماعیل خان، وزیر پیشین انرِژی و آب و معاون اول «عبدالرب رسول سیاف»، یکی از نامزدان ریاست جمهوری آینده، برای بازدید از اوضاع استان هرات و همچنین تفریح چند روزه، به غرب افغانستان سفر می‎کند. این سفر که در نزدیکی مرزهای ایران صورت می گیرد؛ پیام انتخاباتی به یاران در داخل افغانستان است. در منطقه شکارگاه های مختلفی وجود دارد که میزبانان به خوبی می توانند از مهمان ثروتمند عربی پذیرایی کنند، ولی سؤال اینست که چرا وی در این برهه از زمان با چنین افرادی دیدار داشته است. در واقع این اولین حمایت غیر علنی یک کشور عربی از یکی از کاندیداهای ریاست جمهوری افغانستان می باشد که در قالب دعوت غیر رسمی صورت گرفته است.
هرچند ظاهر این سفر یک سفر تفریحی و اقتصادی می باشد، ولی بر کسی پوشیده نیست که اکنون سرمایه داران قطری جزو تاثیرگذارترین شخصیتها بر روی مسایل سیاسی روز نقاط مختلف جهان می باشند. اینکه پشت پرده این سفر چه حمایتهایی از جناب عبدالرب سیاف که یکی از معاونینش استاندار  قدرتمند سابق هرات می باشد، صورت می گیرد، هنوز مطلبی به بیرون درز نکرده، ولی قطعاً هرجا که قطری ها سرمایه گذاری کردند، راه نفوذی هم برایشان باز شده است. البته هنوز ستاد انتخاباتی جناب سیاف یا نزدیکان اسماعیل خان در این رابطه هیچ ابراز نظری نکردند، ولی قطعاً سفر شخصیت بلندپایه قطری به هرات و صرفا دیدار با معاون جناب سیاف، بی ربط به مسأله حمایت از این تیم در انتخابات پیش روی که در 16 فروردین سال آینده برگزار می شود، نیست.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.