کودتای ۷ ثور؛ سرآغاز مشکلات جامعه افغانستان در سه دهه اخیر

امروز مصادف است با سالروز کودتای کمونیستی سردمداران حزب دموکراتیک خلق افغانستان، واقعه‌ای که بسیاری از مردم و سردمداران سیاسی کشور، آن را زمینه ساز و آغازگر مشکلات کشور در سه دهه گذشته می‌دانند.

در نتیجه کودتای هفت ثور، 36 سال پیش از امروز نظام جمهوری در افغانستان سقوط داده شد.
شماری از چهره های سیاسی افغانستان و مردم کشور بدین باورند که سر آغاز همه بدبختی‌های موجود در کشور کودتای هفت ثور سال 1357 بوده است.
 آنان می گویند، طرفداران نظام کمونیستی با کودتای خونین سردار محمد داود خان بنیان گذار نظام جمهوری افغانستان را به قتل رساندند و زمینه را برای تجاوز نظامی شوروی سابق مساعد ساختند.
 سی و شش سال قبل، صبح روز پنجشنبه هفتم ثور خبر مرگ سردار محمد داود خان از طریق رادیوی ملی توسط «اسلم وطنجار» افسر خلقی قوای زرهدار منتشر گردید.
 با آنکه نشر این اعلان، خلقی های طرفدار کمونیست‌ها را خوشنود ساخت اما این مساله با عوض کردن رنگ تاریخ معاصر کشور مشکلات زیاد را در افغانستان ایجاد کرد و عکس العمل های را به دنبال داشت.
 «محمد امین وقاد» یک رهبر پیشین جهادی می گوید، اگر کودتای خونین هفت ثور صورت نمی گرفت افغانستان اکنون با چنین چالش ها و جنجال ها روبرو نمی بود.
 آقای وقاد در این زمینه اذعان داشت که افرادی که کودتای هفت ثور را راه اندازی کرده بودند عامل تمام بدبختی های هستند که هم اکنون در افغانستان جریان دارد:
« سال 1357 و هفت ثور یک کودتای بدون مقدمه و به شکل خاص در نتیجه اهتمام حزب خلق دیموکراتیک و حمایت اتحاد جماهیر شوروی وقت به وقوع پیوست و رژیم سردار داود خان از بین رفت و اینها قدرت را در دست گرفتند، آنها نه تجربه داشتند و نه مشروعیت و نه حمایت ملت و نه ظرفیت و قابلیت کاری، بنابراین خونریزی آغاز شد، مملکت به تباهی مواجه شد و مردم را همین حکومت دست نشانده ضربه زدند و مردم بسیاری مجبور به هجرت شدند».

 در جریان این کودتا سردار محمد داود خان رئیس جمهور افغانستان و 17 عضو خانواده اش پس از مقاومت شدید کشته شدند.
 پس از کودتای خونین هفت ثور و تجاوز نظامیان اتحاد جماهیر شوروی سابق بر افغانستان، صد ها هزار افغان کشته شد و صد ها هزار معلول و میلیون ها تن دیگر به کشور های مختلف جهان مهاجرت کردند.
 با آنکه طرفداران کودتای هفت ثور می پذیرند که پس از این کودتا مشکلات جدی به میان می آید اما آنها این کودتا را انقلاب دانسته و آن را یک حلقهء قانونی تکامل تاریخ افغانستان می خوانند.
«سلیمان لایق» که خود را از حامیان کودتای هفت ثور عنوان می کند در این مورد نظر مشابه دارد:
 «حادثه هفت ثور تنها یک حادثه بود که مشکلات را هم به وجود آورد  و در مساعد ساختن زمینه خون ریزی هم همکاری کرده است.  زمانی که شما یک نظام سیاسی را به نظام دیگر سیاسی تبدیل می کنید، تقابل به وجود می آید و در این صورت جنگ، مظاهره و فعالیت های سیاسی به میان می آید. انقلاب هفت ثور برای تکامل تاریخ افغانستان یک حلقه قانونمند بود».
این در حالی است که آگاهان امور سیاسی می گویند ، سردار محمد داود خان طرفدار پیشرفت و تکامل بود و تلاش می کرد تا افغانستان را در منطقه به حیث یک کشور قدرتمند مطرح نماید.
به باور آنان، سردار محمد داود خان یک شخص سیاستمدار و یک شخصیت ملی بود و در تلاش تقویت نیرو های امنیتی و دفاعی کشور بود.
 برخی از مردم عام نیز در مورد کودتای هفت ثور سال 1357 نظریات مختلف دارند.
به نقل از رادیو آزادی،  با آنکه از کودتای خونین هفت ثور 36 سال می گذرد اما هم اکنون دیده می شود که در افغانستان هنوز هم جنگ جریان داشته و هر روز در مناطق مختلف کشور از کشته و زخمی شدن مردم خبر داده می شود.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.