خطیبان نماز جمعه ضمن توصیه مردم به تقوی الهی، به وضعیت موجود درکشور نیز اشاره کرده و وحدت و یکپارچگی را تضمین کننده حیات سیاسی و اجتماعی ملت عنوان کردند.
داکتر ایاز نیازی امام جمعه شرق کابل درخطبه های نماز جمعه این هفته گفت: رمزموفقیت یک مسلمان در زندگی دنیوی و اخروی برداشت وفهم درست از اسلام، دستورات قرآن و سنت رسول خدا است.
به گفته امام جمعه مسجد جامع وزیر محمد اکبرخان، اکثر ناهنجاریهای اجتماعی و سیاسی از ناحیه برداشتهای غلط مسلمانان از دین است.
او گفت افزون بر آن تبلیغات سکولارها و خود فروختگان که خود حمد و سوره خود را بلد نیستند، مزید برعلت گردیده و بیشتر مردم را به جهل می اندازند.
به گفته آقای نیازی امروز عده ی از سکولارها و افراد لا دین، با چهره حق به جانب به مردم تلقین می کند که بشر درقرن ۲۱ قرار دارد، اما این مردم از چهارده قرن قبل صحبت می کنند که درصدر اسلام چنین و چنان بود. باید گفت که این درحقیقت صدای شیطان است که می خواهد مسلمانان را از دین و ارزشهای اسلامی دور کند.
او همچنان گفت: خداوند همه بندگان خود را دوست دارد، اما اینکه گاهی انسانی در بلا و مشکلات گرفتار می شود نقص درعملکرد خود آنان است.
به گفته این استاد دانشگاه، حضرت پیامبر در حدیث کوتاه اما با معنی عمیق رمز پیروزی و موفقیت انسان و رهایی از مشکلات را بیان می کند.
به گفته او اولین کلید پیروزی یا رمز موفقیت انسان ترس از خدا درهر زمان مکان است.
به گفته این عالم دینی، مفهوم تقوی و پرهیزکاری و راه کسب این صفت برجسته انسانی نیز عبادت خداوند وعمل صالح و ترک منهیات است.
آقای نیازی اضافه کرد: عبادت وعمل صالح نیز درصورت وسیله کسب ملکه تقوی است که ریا و خود پسندی در آن وجود نداشته باشد. اما اگر این راز میان بنده و خالق(عبادت و عمل صالح) آمیخته با ریا شد شکی نیست که عمل شیطان است و ثمر برای انسان نخواهد داشت.
او به مسلمانان افغانستان به خصوص نسل جوان هشدارداده و گفت: گاهی غلو و افراط و تفریط درعبادت انسان را به دام شیطان می اندازد و راه را گم می کند بنا بر این راه اعتدال را هیچگاه نباید فرا موش کرد.
به گفته وی، اسلام دین اعتدال است و افراط و تفریط را درهیچ عرصه نمی ذیرد بنا بر این انسان نباید حتی درعبادت غلو داشته باشد و زیاده روی کند زیرا روح انسان خسته می شود و درهمین حال است که شیطان بر او مسلط می شود.
آقای نیازی در ادامه اظهارداشت: نکته قابل یاد آوری در این زمینه این است که انسان همیشه باید درپیشگاه خداوند اظهارعجز کند، به این معنی که درعبادت و عملهای معنوی سعی بندگی خود را داشته باشند اما قبول شدن آنرا به خداوند بسپارد زیرا بنده توان این را ندارد که عبادت بدون نقص و لایق شان خداوند را انجام دهد و از عملکرد خود صددرصد مطمئن باشد.
به گفته نیازی، نکته بعدی درحدیث شریف پیامبر(ص) این است، وقتی که از انسان گناه صغیره سرمی زند زود به عمل صالح مبادرت کند تا توسط کارنیک آن گناه محو شود، و همچنین اگر گناه کبیره سر زد باید زود توبه کند، زیرا خداوند توبه پذیر است.
او تصریح کرد: امروز متاسفانه اگر جوانی ازگناه خود پشیمان می شود و به علما رو می آورد تا راهنمایی کند سلی به صورت می خورد و هرگز به او به او فرصت نمی دهد درحالی که خداوند آنقدر حلیم و بردبار است که تا آخرین مرحله بنده خود را مهلت می دهد تا بنده به راه راست بر گردد.
نیازی با انتقاد از برخورد برخی از علمای دین با افزود: وقت خداوند اینقدر بخشنده و مهربان است، تو بنده کی هستی که به این جوان مهلت نمی دهی، بلکه با برخورد نادرست خود وی را از دین دور می سازی.